eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Nabucco támogatottságát növelné Kóka és Hernádi

Háromnapos hivatalos látogatásra utazott Törökországba, Azerbajdzsánba és Türkmenisztába, Kóka János gazdasági miniszter, ahol tárgyalásokat folytat többek között a Nabucco-projektről - mondta el az InfoRádiónak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára. Garamhegyi Ábel szerint abban bíznak, hogy a látogatás lendületet adhat a Nabucco-projekt elindulásának.

Kóka János gazdasági miniszter háromnapos hivatalos látogatást tesz Törökországban, Azerbajdzsánban és Türkmenisztában, ahol a Nabucco-projektről, az energetikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről tárgyal - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak. Garamhegyi Ábel hozzátette: a delegáció tagja a MOL elnöke, Hernádi Zsolt is.

Garamhegyi Ábel kiemelte: a Nabucco-projekt támogatottságát szeretné növelni a delegáció. Kóka János találkozik a török, az azeri és a türkmén energetikai miniszterrel, valamint a helyi gázipari társaságok felsővezetőivel.

A Budapesten tartott konferencia eredménye az volt, hogy kiderült, elsősorban a betáplálási oldalon, vagyis a gázkészlettel rendelkező országok oldalán kell gyorsítani a projekt megvalósulásához - mondta az államtitkár.

Ez az út erre a megállapításra reagál, vagyis a betáplálási oldalon próbálja meggyőzni és biztosítani a partnereket arról, hogy a Nabucco-projekt életképes - közölte Garamhegyi Ábel.

Hangsúlyozta: a tervnek akkor van realitása, ha nem csak támogatói, de szereplői is vannak.

A vállalati és befektetői szektor erőteljesebb részvétele, valamint az EU részéről a források átcsoportosítása lendíthetné előre a projektet - tette hozzá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

Kiemelte: a magáncégek befektetési szándéka függ attól a biztonságérzettől is, hogy van-e mögöttük politikai támogatás. Ezekben az országokban a gázipar és az olajipar kötődik a politikához, és a kormányzatok meggyőzése nélkülözhetetlen - tette hozzá Garamhegyi Ábel.

Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára az InfoRádiónak elmondta, hogy az orosz Gazprom és az osztrák OMV feltételezett szorosabb együttműködése nem versenytársa a Nabucco-projektnek, hiszen 70 milliárd köbméter többletföldgáz igényre lehet számítani az EU-ban a következő évtizedben.

A hagyományos orosz csatornák mellett szükség van újakra is - fejtette ki a szakállamtitkár. Hozzátette: a Nabucco új piacokat és új tranzitútvonalakat nyithat meg.

Azerbajdzsán alternatív szállítási utakat szeretne látni - emelte ki Felsmann Balázs. Kiemelte: az azeri gázkitermelés bővülése megfelelő forrást biztosíthat a projekthez.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×