Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét bezárja kapuit egy cukorgyárunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bezárja petőházai gyárát a Magyar Cukor Zrt., a gyár ugyanis harmadával csökkenti a cukortermelését. Minderre az uniós kvóták kényszerítik a gyárat.

Harmadával csökkenti a termelését a Magyar Cukor Zrt. A cég vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az uniós kvótarendszer miatt be kell zárni a petőházi cukorgyárat, ami 150 ember állásába kerülhet.

Fischer Béla szerint az országos termelés csökkentése nem vezet egyenesen a cukorárak emelkedéséhez.

A vezérigazgató az InfoRádióban elmondta: az Európai Unió kvótarendszere szerint Magyarországon csökkenteni kell a cukortermelést.

A döntés hátterében az áll, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy drasztikusan leépíti a cukoripari kapacitásokat.

A közösségi kvótarendszer olyan feltételeket teremt, amelyek szinte lehetetlenné teszik, hogy a cégek a jelenlegi szinten tartsák fenn termelésüket.

A gyárakra nagy nyomás nehezedik, hogy magasabb áron vegyék át a cukorrépát, miközben az illetékek emelkednek a cukor ára pedig csökken.

A Magyar Cukor Zrt. megmaradó cukorkvótájával a kaposvári cukorgyár teljes kapacitását ki tudja majd használni.

A Kaposvár mellett szóló döntés oka a cukorgyár lényegesen jobb nyersanyag-ellátási helyzete: ebben a körzetben az elmúlt tíz évben a hektáronkénti átlagtermés 53 tonna volt, míg Petőháza körzetében - jóval nagyobb éves ingadozás mellett - csupán 45 tonna.

A döntés értelmében a petőházi gyárban megszűnik a cukorrépa-feldolgozás, ám továbbra is megmarad a cukortárolási és -csomagolási tevékenység.

Hanganyag: Nagy Tamás