Garamhegyi: a Hankook esetében a kormány egyedi döntést hozott

Infostart
2007. november 19. 16:08
2003 óta 43 cég kapott összesen 80 milliárd forint nagyságrendben vissza nem térítendő állami támogatást - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

Garamhegyi Ábel a dél-koreai Hankook-kal aláírt támogatási szerződés nyilvánosságra hozatalával összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kormány olyan egyedi döntést hozott, amely egyértelműen nemzetgazdasági jelentőségű.

Az államtitkár hozzátette: a tárca által kiadott több mint kéttucat ajánlatból több már szerződéskötési fázisban van; ezek szintén egyedi kormánydöntéssel vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a beruházáshoz.

Kezdetben tíz évre, most öt évre kötik a szerződéseket, amelyekben a kötelezettségvállalásokat tekintve nincs jelentős különbség - emelte ki a államtitkár. Hozzátette: a monitoring a szerződés ideje alatt tart, és helyszíni ellenőrzésekkel, folyamatos jelentés alapján, valamint alkalmanként meglepetésszerű helyszíni vizsgálattal bizonyosodnak meg arról, hogy a cég betartja a szerződéses kötelezettségeit. Szankciót még nem kellett egyetlen esetben sem alkalmazni.

Egy beruházás esetében a ráfordítás összege alacsonyabb lett, így a támogatási összeget arányosan csökkentették - mondta az államtitkár.

Garamhegyi Ábel közölte, hogy a jövő év közepéig minden egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási szerződést nyilvánosságra hoznak. Hozzátette: ez természetesen rontja a GKM tárgyalási pozícióját, ugyanúgy, mint ahogy a Hankook-kal kapcsolatos "politikai adok-kapok" is. Néhány tárgyalás lelassult, néhány befektető pedig jelezte, kivár éppen emiatt az ügy miatt - hangsúlyozta.

A Hankook 15 milliárd 882 millió forint fejlesztési támogatást kapott a gazdasági tárcától, emellett legfeljebb 10 milliárd forintos adókedvezményt is érvényesíthet 2011-ig.

A nyilvánosságra került szerződés szerint a dél-koreai multinacionális vállalat egy jövőbeli adóváltozás esetére is biztosítékot kapott.

A gumigyártás fejlődésének öt százalékából több mint egy százalékot a Hankook hozott - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár az InfoRádiónak kifejtette: a Hankook folyamatosan hív le az állami támogatásból az éves ütemezésnek megfelelően.

A Hankook-nál jelentkező munkaügyi problémákkal kapcsolatosban Garamhegyi Ábel elmondta: az államháztartási törvény azt köti ki, hogy az egyedi kormánydöntéssel született támogatási szerződések megkötésének idején rendezettek legyenek a munkaügyi kapcsolatok. A Hankook esetében az odaítélésnél nem voltak szabálytalanságok, és a cég a továbbiakban együttműködik a hatóságokkal, tehát munkaügyi helyzetnek nincs hatása a beruházási támogatásokra.

"Bizonyos szabálytalanságokat értelemszerűen elkövetnek", de ez talán a feszített kezdésnek köszönhető, és ezt gyorsan le tudja zárni a társaság - fogalmazott az államtitkár.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Garamhegyi Ábel 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Garamhegyi Ábel 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást