Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előre az energiagazdaságosság útján

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meghatározza az unió a gyártóknak, hogy egy-egy előállított termék legfeljebb mennyi energiát fogyaszthat - mondta az InfoRádiónak az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának munkatársa.

Korábban néhány termékre már vonatkozott a minimális energiahatékonysági követelmény, az Európai Unió azonban hamarosan kiterjeszti ezek körét - mondta az InfoRádiónak az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának munkatársa.

Tóth András közölte: egy 2005-ös uniós keretszabályozás meghatározza, hogyan kell megállapítani az egyes termékekre vonatkozó minimális energiahatékonysági követelményeket.

Így bizonyos energiahatékonysági fok alatt egyes eszközöket, berendezéseket nem is lehet majd forgalomba hozni - tette hozzá az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának munkatársa.

Jelentősen nőhet majd az energiahatékonysági potenciál, hiszen olyan nagy fogyasztású termékekre vonatkozik majd a szabályozás, mint a kazánok, a számítógépek vagy a lámpák és világítótestek - mondta Tóth András.

Lehetséges, hogy a követelmények módosítása nyomán valamennyivel nő majd a termékek piaci ára, teljes életciklusukra vetítve azonban megtakarítást jelent majd a használatuk, hiszen kevesebb energiát használnak el - magyarázta az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatóságának munkatársa.

Ez a szabályozás kiegészíti az energiacímke alkalmazásáról szólót, amelynek célja, hogy tájékoztassa a vásárlókat, mennyi energiát fogyaszt az adott berendezés - közölte Tóth András.

Hanganyag: Panulin Ildikó