eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lengyel- és Oroszországban terjeszkedik a Richter

A legnagyobb lengyel generikus gyógyszergyártóval társulna a Richter Gedeon Nyrt. A magyar vállalat emellett az orosz Akrihin cég 80 százalékát is megszerzi.

Lengyelország legnagyobb generikus gyártójával, a lengyel gyógyszerpiac második számú szereplőjével jelentett be társulást a Richter; a tranzakció értéke meghaladja a 231 milliárd forintot.

A Polpharma mintegy 50 országban értékesíti termékeit, tevékenysége számos terápiás területet érint, kiemelten foglalkozik kardiológiai, gasztrológiai és neurológiai készítményekkel.

A társulás új részvények kibocsátásával jön létre, melynek következtében a Polpharma tulajdonosa, a Genefar 25 százalékos tulajdonos lesz a társaságban, a Richter cserébe a Polpharma 99,65 százalékos tulajdonosa lesz.

A társaság számításai szerint az egyesüléssel Közép-Kelet-Európa legnagyobb gyógyszeripari csoportja jön létre, amelynek értéke 923 milliárd forint. A társuláshoz még szükséges a részvényesek hozzájárulása, ezért december 18-ra összehívják a cég rendkívüli közgyűlését.

A Richter vezérigazgatója szerint a lengyel gyógyszerpiac komoly növekedési potenciál előtt áll, és a Richter vezető szerephez jut kulcsfontosságú piacain.

Oroszországi terjeszkedés

A Richter egyúttal megállapodott egy befektetői csoporttal, amelyben a Polpharma tulajdonos Genefar is benne van, hogy megveszi az orosz Akrihin gyógyszergyártó valamivel több mint 80 százalékát, 22 milliárd forint értékben.

Az Akrihint is új részvénykibocsátásával vásárolják meg, így a Genefar részesedése a Richterben 26,75 százalékra emelkedik. A tranzakció függ a lengyel társulás létrejöttétől.

Az orosz gyógyszergyártó megvétele jól illeszkedik a Richter oroszországi tevékenységébe. Az Akrihin jól bevezetett márka, 70 éve a piacon van, az első 5 oroszországi gyártó közé tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×