Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Világsztárok milliói fekszenek az új budapesti plázában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csütörtökön megnyílik Közép-Európa legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontja, a Kerepesi úti Ügető helyén épült Arena Plaza, amelyben kétszáz üzlet, 22 étterem és 23 moziterem várja a látogatókat. Hoz-e sok pénzt, vagy sem? A kérdésre a jövő adja meg a választ. Különös érdeklődéssel figyeli a vállalkozás sorsát az angol labdarúgás számos világhírű sztárja, ugyanis az ő millióik fekszenek a budapesti Arena Plazában.

Két vállalkozó szellemű ügyvéd ötlete volt 2003-ban, hogy fialtatni kellene a hatalmas jövedelmű sztárfocisták, televíziós műsorvezetők és popzenészek pénzét.

Ez számukra előnyös, hiszen állandó jövedelmük lesz akkor is, ha már kiöregedtek, és jó módja a gazdasági élet élénkítésének.

Megalakult a brit Active Asset Investment Management (AAIM) nevű befektetési vállalat, amelynek igazgatótanácsában ott ül a Manchester United nagytekintélyű menedzsere, Sir Alex Ferguson és a nem kevésbé befolyásos veterán televíziós, az elit tévéinterjúiról híres Sir David Frost.

Bizonyára Sir Alex meggyőző készségének köszönhető, hogy a hatalmas jövedelmű labdarúgósztárok közül beszállt a befektetési vállalkozásba a Manchester United válogatott csillagai közül Ryan Giggs és a már Newcastle-be igazolt Alan Smith, a Chelsea-től pedig John Terry és Frank Lampard. Hiába élnek nagy lábon, gondolniuk kell a jövőre is.

Sok hírneves sport- és popsztárral fordult elő, hogy idős korukra elfogyott a pénzük és elszegényedtek. Emiatt nem egyszer az italban kerestek vigasztalást.

Az AAIM 2005-ben határozta el, hogy ingatlan-befektetéseivel megjelenik Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, a balti vidéken és Horvátországban is. Először egy lengyel plázát vásároltak meg Kominban, és ez az ügylet sikert hozott.

Közben folyt a huzavona a budapesti ügető jókora területe körül. Egy izraeli érdekeltségű cég kezdett végül plázaépítésbe, és a tervek még messze jártak a megvalósítástól, amikor feltűnt a színen az AAIM, és Fergusonék vállalkozása lett az Arena Plaza.

A brit befektetési vállalat jelenleg virágzik. Újabban az ír Corrs popegyüttes helyezte el náluk a tőkéjét. A sztárok közül ki 150 ezer eurónyi, ki pedig milliós részesedést vásárol.

Az AAIM a Bank of Scotlanddal összefogva kétmilliárd alaptőkéjű ingatlanberuházási alapot létesít, és máris tervbe vette 37 nagy-britanniai szálloda megvásárlását.

Külön ágazata a cégnek a sztárlabdarúgók közvetítése. Az AAIM egyengette Ruud van Nistleroy útját a Real Madridhoz, a lengyel kapus, Tomas Kuszczakét a Manchester Unidethez és a francia Nicolas Anelkáét a Bolton Wanderes felé - természetesen megfelelő részesedés ellenében.

A legnagyobb lehetőségeket a bevásárlóközpontokhoz és szállodákohoz hasonló ingatlanokban látja az AAIM, így talán más vásárlásai is lesznek Magyarországon az Arena Plaza után.