Magyarországi erőműveiből adna részesedést a Gazpromnak az E.ON

InfoRádió / MTI
2007. november 14. 07:26
A legnagyobb EU-beli energiavállalat, a német E.ON erőművek építését tervezi az orosz Gazprom gázipari vállalattal közösen Nagy-Britanniában, Németországban és Magyarországon, mondta az E.ON vezérigazgatója, Wulf Bernotat a Financial Timesnak.

Ez az együttműködés azonban attól függ, hogyan alakulnak a megbeszélések az E.ON társulásáról a szibériai, Juzsno-Russzkoje gázlelőhely kiaknázásához, írta a brit gazdasági lap.

Az E.ON még most is gondolkodik, hogy adjon-e és milyen kisebbségi részesedéseket a Gazpromnak olaszországi, németországi, magyarországi vagy nagy-britanniai erőműveiből, idézte az E.ON vezetőjét a Financial Times. A tárgyalásokat az hátráltatja, hogy a Gazprom más tárgyalási menetrendje nagyon sűrű, de az E.ON-Gazprom megállapodás is hamarosan sorra kerül, rövidesen aláírják, mondta Bernotat.

Tavaly júliusban elvi megállapodás született arról, hogy E.ON is társul - a szintén német BASF vegyiművek mellé - az oroszországi Juzsno-Russzkoje földgázmező feltárásához, a BASF-hez hasonlóan 25 százalék mínusz egy részvény erejéig, és úgy volt, hogy cserébe átadják a Gazpromnak az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbségét, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét. Az ügyletet még nem véglegesítették: idén augusztus óta sorjáznak a hírek arról, hogy a Gazprom kevesli az E.ON kínálta ellenértéket.

Most októberben közölték, hogy az E.ON 4,1 milliárd euróért megvásárolja az orosz OGK-4 áramtermelő körülbelül 70 százalékát az orosz UES elektromos művektől. A többség megszerzése után az E.ON-nak ajánlatot kell tennie az OKG-4 maradékára, ez körülbelül 500 millió euróval megtoldhatja a végső árat. Először fordul elő, hogy külföldi cég többséghez jut orosz elektromos cégben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
E.ON tervek a Gazprommal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást