eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így változnak az ingatlanok adószabályai

A korábbi 15 év helyett már 5 év után adómentes a lakásértékesítés, ami pozitív változás a jövő évi adótörvényekben - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum elemzője, Valkó Dávid.

Az Otthon Centrum elemzője az InfoRádiónak elmondta: pozitív változás a jövő évi adótörvényekben, hogy 2008-tól a korábbi 15 évről 5 évre csökken az az időszak, amin belül az eladott lakásból származó bevétel után adózni kell.

A jelenlegi adótörvények szerint, ha valaki értékesítette ingatlanát és az nem volt legalább 15 évig a tulajdonában, és nem újabb ingatlant vásárolt az eladási árból, akkor a személyi jövedelemadójának alapját növelte a bevétel.

Igaz volt ez abban az esetben is, hogy ha ingatlant vásárolt ugyan a vételárból, de az új ingatlan értéke alacsonyabb volt az eladási árnál, ez esetben a két összeg különbsége után kellett adózni.

De nem a lakás eladásakor kapott teljes összeget kellett leadózni, mivel az bevételnek minősült a törvény szerint, hanem abból le kellett vonni a szerzéskori értékét, az illetéket és az igazolt felújítási költségeket. Az így adódó összeg minősült, illetve a hatályos törvények szerint minősül még ma is jövedelemnek.

A parlament által elfogadott adótörvények most úgy rendelkeznek, hogy az ingatlaneladás már 5 év után adómentes lesz, akkor is, ha nem újabb ingatlanba fekteti a pénzét az eladó.

Az Index egy példán mutatja be, hogy mi történik, ha valaki 4 év tulajdonlás után kívánja értékesíteni ingatlanát. Ha 2008-ban eladja 15 millióért azt az ingatlant, amit 2004-ben vásárolt 10 millióért, és az illetékek, valamint a felújítás összege félmillió forint volt, akkor ebben az esetben nem 4,5 millió forint után kell 25 százalékot adóznia, hanem csökkentheti az adóalapot az eltelt évek számától függően.

Az említett esetben ez azt jelenti, hogy a 4,5 millió forintnak a 30 százaléka lesz az adó alapja, így 1,35 milliónak az a 25 százalékát kell befizetnie az APEH-nak.

A jelenlegi szabályozás szerint ha a lakáseladásból származó jövedelmet az eladás után 60 hónapon belül újra ingatlanvásárlásra fordítja az eladó, a befizetett adót az APEH-nek automatikusan vissza kell utalnia.

Januártól azonban az adóhatóság mérlegeli, milyen az adózó vagyoni, jövedelmi és szociális helyzete, és megnézi, mire fordította a lakáseladásból származó pénzt. Adott esetben az APEH mondhatja, hogy az adó egésze vagy egy része visszajár, de dönthet úgy is, hogy ezt nem fizeti vissza az adózónak.

Kivételezett helyzetben lesznek azok, akik már eladták a lakásukat, és öt éven belül, de 2008. január 1-je után akarnak másikba költözni. Ha még idén év vége előtt a lakáseladásból jövedelmet szereznek vagy szereztek, és ezt lakáscélra használják fel a jövedelemszerzéstől számított 60 hónapon belül, még visszakapják a megfizetett adót.

Vagyis ha valaki tavaly eladta a lakását és abból 6 millió forint jövedelme keletkezett, és befizette a másfél millió forintos adót, az még vissza fogja kapni a teljes adó összegét, ha legkésőbb 2011-ig lakáscélra fordítja a teljes összeget, ebben az esetben a 6 millió forintot.

Hogyan változik jövőre az adózás?

A 2008-tól érvényes személyi jövedelemadó szabályok szerint amennyiben valaki az ingatlanvásárlás évében, vagy az azt követő évben eladja a lakást, akkor az abból származó jövedelem 100 százaléka után be kell fizetni az adót.

Ez az arány a megszerzést követő második évben 90, a harmadikban 60, a negyedikben pedig 30 százalékra csökken. A megszerzést követő ötödik évtől nem kell adót fizetni.

Jövedelemnek az ingatlan vásárlása és eladása közötti összeg számít, az adó mértéke 25 százalék.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×