eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elfogadták az adótörvények módosítását

Az Országgyűlés 182 igen, 139 nem és 1 tartózkodással elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn. A törvény értelmében a jövedéki adózásban egyszerűsödik az engedélyezési rendszer, az adózás rendjét illetően szűkül az adóhatósághoz bejelentendő adatok köre, és egyszerűsödnek a befizetési szabályok is. Az előterjesztés értelmében 2009-től csak értékalapon vethetik ki az önkormányzatok az építményadót.

Nem hoz komoly változást az adórendszerben a parlament által hétfőn megszavazott törvénycsomag, ami nem meglepetés: a kormányfő és a pénzügyminiszter is többször nyilatkozta azt, hogy átfogó változások, adóreform csak 2009-től várható.

A személyi jövedelemadó rendszerében a legnagyobb változást az adójóváírás átalakítása jelenti: megszűnik a kiegészítő jóváírás, ezért felső határa 9 ezer forint helyett 11.340 forint lesz. A jogszabály szerint 1 millió 250 ezer forintig teljes összegben lehet érvényesíteni az adójóváírást, majd fokozatosan megszűnik.

Nem változnak ugyanakkor a jövedelemadó sávhatárai, ami az emelkedő bérek miatt inkább megszorításként értékelhető, mivel sokan kerülhetnek magasabb adókulcs alá.

Emelkedik viszont a természetbeni juttatások adómentes határa, a melegutalvány 10 helyett 12 ezer, a hideg utalvány 5 helyett 6 ezer forintig adómentes. Jövőre az iskolakezdési támogatás mértéke is nő, 20 helyett 21 ezer forintra, a jogszabály nem fix összegként határozta meg, hanem a minimál bér 30 százalékában.

A társasági adót érintő változás, hogy ez eddigi 5 millió helyett 50 millió forint bevételig lehet érvényesíteni a 10 százalékos adókulcsot, de feltételekkel. A cégeknél maradó 6 százalékot beruházásra, pályakezdők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, hiteltörlesztésre lehet felhasználni.

A cégeknél több forrás marad a beruházásokra azáltal, hogy az adózás előtti nyereségnek a mostani 25 százalék helyett 50 százalékát lehet elkülöníteni fejlesztésekre.

Nem lesz efeho

Nem vezetik be az erőforrás-fejlesztési hozzájárulást azaz, az efeho-t, azaz az eredeti javaslattal ellentétben nem vonják össze az úgynevezett kisadókat, a rehabilitációs és a szakképzési hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot.
Eldőlt az ingatlanadó kérdése. Eszerint 2009-től, az önkormányzatok amennyiben bevezetése mellett döntenek, akkor azt csak értékalapon tehetik meg.

Az önkormányzati bizottság a hétfői végszavazás előtt ugyan benyújtott egy módosító javaslatot, amely szerint az önkormányzatok választhattak volna az érték- vagy a területalapú adóztatás között, azonban ezt a módosító indítványt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága házszabály ellenesnek minősítette, és leszavazta.

További komoly változás jövőre az is, hogy emelkednek a büntetési tételek. 100 ezer forint helyett 500 ezer forint lesz a mulasztási bírság maximuma magánszemélyeknél, míg vállalkozásoknál 200 ezer helyett 1 millió forint.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×