Vállalati bűnök: lopás, sikkasztás, hamisítás

Infostart
2007. november 8. 05:10
A magyar cégeknél elkövetett gazdasági bűncselekmények közül a lopás és hűtlen kezelés a leggyakoribb - derült ki a PriceWaterhouseCoopers negyedszer elvégzett felméréséből.

A tanácsadó cég megbízásából az ország 750 legnagyobb vállalata közül választottak ki 77 céget, és ezek vezetői válaszoltak a gazdasági bűnözést feltérképező kérdőívre.

A vizsgálatot a cég összesen 40 ország több mint 5 ezer cégének megkérdezése alapján végezte, és a magyarországi tapasztalatok nem egészen esnek egybe a nemzetközi helyzettel.

Fekete Miklós, a PriceWaterhouseCoopers vizsgálati igazgatója elmondta: Magyarországon a lopás, a hűtlen kezelés és a sikkasztás a leggyakoribb, a válaszok majdnem fele ezt jelezte; ezek után következnek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaélések, a korrupció, a számviteli adatok meghamisítása és a pénzmosás.

Két évvel ezelőtt a megkérdezett cégvezetők alig 25 százaléka mondta, hogy vállalatánál a vizsgált időszakban volt gazdasági bűncselekmény, mostanra ez az arány 62 százalékra nőtt. Fekete Miklós szerint a mostani arány tűnik valóságosnak.

Ahhoz képest, hogy a vállalatok 62 százalékánál derült fény gazdasági bűncselekményre, csak a cégvezetők 20 százaléka gondolja úgy, hogy az ő cégét a következő két évben fenyegetheti ilyen veszély.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fekete Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást