eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Nem emelt kamatot az EKB

Változatlanul, 4 százalékon hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.

Maradt a 4 százalék, és az elemzők az év végéig már nem is jósolnak változást, főként a másodlagos jelzálogpiaci válság miatt, de azért sem, mert az euróövezeti gazdasági növekedés lassulását és az euró viszonylagos erősödését növekvő infláció kíséri az olaj- és élelmiszerárak miatt.

Az EKB a következő hónapokban és a jövő elején 2 százaléknál jelentősen magasabb inflációra számít, de figyelembe veszi, hogy még nagy a bizonytalanság, így "rendkívüli óvatosságra" van szükség a hitelpiaci fejlemények reálgazdasági hatásának értékelésében.

Rekordot rekordra halmoz az euró

Az euró az utóbbi hetekben rekordot rekordra halmozott, legújabb csúcsát, 1,473 dolláron, szerdán állította be, ez is ellentmond a szigorítás folytatásának.

A bank legutóbb június elején emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, a lassan két éve tartó szigorítási ciklusban megszokott negyed százalékponttal 4,00 százalékra, ez egyben hatéves csúcs is: utoljára 2001. szeptemberig volt 4 százalék fölött.

Az EKB fő feladata az árstabilitásra figyelni. Ebből a szempontból közvetlen, azonnali veszély nem látszik, de gyors kamatcsökkentést semmiképpen sem sejtet az, hogy az euróövezetben októberben, az előzetes becslés szerint, 2,6 százalékra gyorsult az éves infláció a szeptemberi 2,1 százalékról.

Nem változik a fogyasztói kereslet

Eközben a fogyasztói kereslet változása csekély, nem befolyásolja a gazdasági növekedés ütemét az euróövezetben, vagyis erről az oldalról valójában nem fenyeget inflációs nyomás. A gazdasági növekedést csakis a sokkal nagyobb ütemben növekvő beruházások és az export némi lassulása rontja az idén, de nem annyira, hogy a kamat mérséklésére lenne szükség.

Szeptember elején mind az EKB, mind az Európai Bizottság rontotta az idei gazdasági növekedésre szóló előrejelzését, a "nem elsőrendű válság" esetleges következményeire tekintettel. Az EKB most 2,2-2,8 százalék között várja a GDP-növekedést az euróövezetben idén, júniusban még 2,3-2,9 százalékos növekedést jósolt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×