Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem avatkozik be a kormány, hogy csökkenjen a benzin ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az állam nem tervezi, hogy a jövedéki adó mérséklésével vagy más módon csökkenti a benzin kiskereskedelmi árát.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta: a benzin árát piaci folyamatok befolyásolják, s a tárca nem tervezi a beavatkozást. Hasonlóan nyilatkozott Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője is.

Korábban, 2004-ben a kormány nyújtott kompenzációt a felhasználóknak a magas benzinár miatt: az akkor december végéig érvényes jogszabály szerint amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin két egymást követő hét hétfőjére vonatkozó átlagárának számtani átlaga elérte a 250 forintot, a jövedéki adót úgy mérsékelték, hogy a literenkénti fogyasztói ár 2 forinttal 248 forintra csökkenjen. További árnövekedés esetén 5 forintonként 1 forinttal csökkent a fogyasztói ár.

A gázolaj esetében a küszöbár 225 forint volt, a többi oktánszámú benzin ára a 95-össel megegyezően csökkent, azaz 2 forinttal, amennyiben a 95-ös elérte a 250 forintot.

A jogszabály célja az volt, hogy a fogyasztói árak ne növekedjenek elfogadhatatlan mértékben.

A kompenzáció igénye 2005 elején is megfogalmazódott, de ekkor a kormány már úgy nyilatkozott, hogy nem kíván kompenzációs eszközöket alkalmazni a benzinár-változások mérséklésére. Az indok részben az volt, hogy a 2004-ben alkalmazott kompenzáció pozitív hatása a fogyasztók számára sokkal kevésbé volt érzékelhető, mint amennyire negatívan befolyásolta - milliárdos tételről lévén szó - a költségvetést.