Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz százalék alatt maradhat az áram drágulása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz százalék alatti áramáremeléssel lehet számolni jövőre a lakossági fogyasztóknál - mondta a Joint Venture által szervezett konferencia szünetében a gazdasági tárca szakállamtitkára. Felsmann Balázs előadásában a vállalkozásoknak adott felvilágosítást, hogy mi a teendőjük a megváltozott villamosenergia-ipari piaci körülmények között.

Hamarosan elkészül a főként a lakosságot villamos energiával ellátó egyetemes szolgáltatásról szóló rendelet megalkotása, amelyben kihirdetik az ilyen szolgáltatók árrését - mondta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára.

Felsmann Balázs hozzátette: reálisan 10 százalék alatti áramáremeléssel lehet számolni a jövő év elejétől.

2008. január elsejétől a hatóság a teljesen liberalizált árampiacon az egyetemes szolgáltatónak csak az árrését határozhatja meg, a termék árát nem. A szakállamtitkár szerint semmi nem indokolja az áram jelentős áremelését, hiszen a hazai termelésből 12 terawattórát elkülönítettek az egyetemes szolgáltatók számára, és ebben benne van a paksi atomerőmű által termelt olcsó villamos energia is.

Felsmann Balázs elmondta: a villamosenergia-piaci liberalizáció feladatot ad a vállalkozásoknak, mert nekik már a szabad piacról kell beszerezniük a működésükhöz szükséges árammennyiséget, és ehhez szerződniük kell egy áramkereskedővel.

Ezzel összefüggésben az ELMÜ kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: még közel sincs meg meg minden információ ahhoz, hogy az áramkereskedők egyértelmű árajánlatot tegyenek a cégeknek.

Boross Norbert hozzátette: jelenlegi számításaik szerint a vállalati fogyasztókat érintő áramár-emelkedés legalább 15-20 százalékos lesz, de előfordulhat 40 százalékos növekedés is.

Lesznek problémák

Felsmann Balázs szerint bármelyik regisztrált kereskedőtől ajánlatot kérhetnek a cégek, az ajánlatban pedig határozzák meg, milyen terméket és milyen arányban kérnek.

"Lesznek egyedi problémák, lesz, aki nem kap árajánlatot, de ezek a problémák idővel ritkulnak, és a piac-monitoring bizottság is erre a célra hoztuk létre, hogy ezeket panaszokat orvosoljuk" - fogalmazott a szakállamtitkár.

Felsmann Balázs hozzátette: ha nem alakul ki normális kereslet-kínálat egyensúly, akkor a hatóságnak van eszköze a beavatkozásra, például versenyhivatali vizsgálatot kezdeményez a piaci erejével visszaélő cég ellen.