eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány: Most először csökkent a szürke- és feketegazdaság aránya

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter is a gazdaság kifehérítéséről beszélt az Európai Kereskedelem Napja alkalmából rendezett konferencián. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy egyetért az átlagos adóterhelés csökkentésének szükségességével, de ehhez az adófizetők körét szélesíteni, az állami kiadásokat pedig csökkenteni és ellenőrizni kell.

A rendszerváltozás óta Magyarországon most először csökkent mérhetően a szürke- és feketegazdaság aránya és keletkezett érezhető többletbevétel a gazdaság tisztulásából - emelte ki Gyurcsány Ferenc az Európai Kereskedelem Napja alkalmából tartott rendezvényen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az adó- és járulékfizetési kultúra megváltozásához, a gazdaság további fehéredéséhez a tehercsökkentés önmagában nem megoldás, ahhoz szigorú ellenőrzés és szankciók kellenek.

Kifejtette: az átlagos adóterhelés csökkentésének szükségességével egyetért, de ehhez az adófizetők körének szélesítésére és az állam "kordában tartására" van szükség.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: az elmúlt másfél évben a makrogazdaság fő számait tekintve, ha lassan is, de pályára állt a gazdaság, és elérte azt a biztos pontot, ahol a további feladat a növekedés gyorsítása.

Kóka János gazdasági miniszter szerint a versenyképesség javítása érdekében szükség van a közteherviselés átfogó reformjára.

A jövő évi adóváltozások Veres János pénzügyminiszter szerint már ebbe az irányba mutatnak, vannak közöttük adóterhet csökkentő és a közteherviselést szélesítő módosítások.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta: ahhoz, hogy Magyarország a stabilizáción túl újra a régió élére álljon, szükség van szemléletváltásra, arra, hogy csökkentsék az állam költségeit.

Veres János pénzügyminiszter eredménynek nevezte, hogy az adót fizető egyéni és társas vállalkozások korábbi "torz" számai javultak, és úgy vélte, hogy helyesnek bizonyultak a szélesebb közteherviselés érdekében hozott szabályok.

A kedvező változások között említette Veres János az adójóváírás szabályainak megváltozását, ami mintegy 30 milliárd forintos költségvetési hatással jár.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×