Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Most először csökkent a szürke- és feketegazdaság aránya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök és a pénzügyminiszter is a gazdaság kifehérítéséről beszélt az Európai Kereskedelem Napja alkalmából rendezett konferencián. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy egyetért az átlagos adóterhelés csökkentésének szükségességével, de ehhez az adófizetők körét szélesíteni, az állami kiadásokat pedig csökkenteni és ellenőrizni kell.

A rendszerváltozás óta Magyarországon most először csökkent mérhetően a szürke- és feketegazdaság aránya és keletkezett érezhető többletbevétel a gazdaság tisztulásából - emelte ki Gyurcsány Ferenc az Európai Kereskedelem Napja alkalmából tartott rendezvényen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az adó- és járulékfizetési kultúra megváltozásához, a gazdaság további fehéredéséhez a tehercsökkentés önmagában nem megoldás, ahhoz szigorú ellenőrzés és szankciók kellenek.

Kifejtette: az átlagos adóterhelés csökkentésének szükségességével egyetért, de ehhez az adófizetők körének szélesítésére és az állam "kordában tartására" van szükség.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: az elmúlt másfél évben a makrogazdaság fő számait tekintve, ha lassan is, de pályára állt a gazdaság, és elérte azt a biztos pontot, ahol a további feladat a növekedés gyorsítása.

Kóka János gazdasági miniszter szerint a versenyképesség javítása érdekében szükség van a közteherviselés átfogó reformjára.

A jövő évi adóváltozások Veres János pénzügyminiszter szerint már ebbe az irányba mutatnak, vannak közöttük adóterhet csökkentő és a közteherviselést szélesítő módosítások.

A gazdasági miniszter hangsúlyozta: ahhoz, hogy Magyarország a stabilizáción túl újra a régió élére álljon, szükség van szemléletváltásra, arra, hogy csökkentsék az állam költségeit.

Veres János pénzügyminiszter eredménynek nevezte, hogy az adót fizető egyéni és társas vállalkozások korábbi "torz" számai javultak, és úgy vélte, hogy helyesnek bizonyultak a szélesebb közteherviselés érdekében hozott szabályok.

A kedvező változások között említette Veres János az adójóváírás szabályainak megváltozását, ami mintegy 30 milliárd forintos költségvetési hatással jár.

Hanganyag: Panulin Ildikó