Javította a magyar besorolást a Fitch Ratings

InfoRádió / MTI
2007. november 5. 14:51
A leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra javította vissza a fő szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Fitch Ratings, amely szerint ma már "nagyobb a bizalom aziránt", hogy a kormány az idén és jövőre sikerrel teljesíti költségvetési hiánycsökkenési céljait.

A Fitch kevesebb mint egy éven belül a második nagy nemzetközi hitelminősítő, amely - a besorolások módosítása nélkül - negatívról stabilra javította vissza a magyar kilátást, vagyis leveszi a napirendről a magyar adósosztályzat visszaminősítését.

Tavaly decemberben a Standard & Poor's ugyanezt tette, a konszolidációs erőfeszítések melletti kormányzati elkötelezettségre hivatkozva.

A Fitch tavaly szeptemberben rontotta negatívra a nála közepes befektetői "BBB plusz" hosszú távú magyar devizaadósi osztályzat, valamint a hazai valutában kiadott szuverén adósság "A mínusz" besorolásának kilátását, arra hivatkozva, hogy az akkori belpolitikai események növelték a konszolidációs kockázatokat.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a Fitch felminősítése jól jelzi, hogy a befektetők, az elemzők, a minősítő intézetek egyaránt elismerik a kormány programját, illetve a program végrehajtásában elért eredményeket.