ENSZ: A bioüzemanyag csapás az emberiségre

Infostart
2007. október 27. 18:33
Az ENSZ egyre aggasztóbbnak tartja a bioüzemanyagok terjedését, amely a szervezet szerint csapás az emberiségre, hiszen növeli az éhínséget.

Jean Ziegler, az ENSZ rendkívüli élelmezési nagykövete szerint a bioüzemanyagok terjedése növelheti az éhezők számát, az adalékanyagok előállításához termesztett növények ugyanis kiszorítják a termőföldekről azokat, amelyek sokaknak táplálékul szolgálhatnának.

Az is gyakori, hogy az eddig élelmiszerként hasznosított növényeket, például a kukoricát vagy a cukorrépát nem emberi fogyasztásra termelik, hanem az üzemanyagok előállítására.

A nagykövet épp ezért öt évre megtiltaná ezek használatát. Szerinte ez alatt a technológia át mehet akkora fejlődésen, hogy az adalékok gyártásához már a mezőgazdasági hulladékokat is fel tudják használni, például a kukorica csutkáját.

A bioüzemanyagokat azért fejlesztették ki, hogy csökkenjen az autók károsanyag-kibocsátása. Gyors terjedésük miatt azonban csökkent az előállított élelmiszerek mennyisége, épp ezrét az árak jelentősen emelkedtek.

A nagykövet nincs egyedül a véleményével, korábban a Nemzetközi Valutaalap is arra figyelmeztetett, hogy az adalékanyagok gyártása igen hátrányosan érinti a világ szegényebb lakosait.