Tíz százalékkal emelkedhet a lakossági áram ára 2008-ban

Infostart
2007. október 26. 13:14
Mintegy 9 terrawatt órát értékesítettek az MVM áramaukcióján, több mint 160 milliárd forint értékben - jelentette be az MVM Trade vezérigazgatója. Mártha Imre hozzátette: a csütörtöki árverés volt Európa legnagyobb kapacitási árverése ebben az évben.

Az MVM leányvállalata, az MVM Trade a csütörtöki kapacitásaukción 9 terawattóra áramot adott el a piacnyitás első teljes évére, 2008-ra 163 milliárd forint értékben - közölte az MVM Trade vezérigazgatója.

Mártha Imre kiemelte: arányaiban ilyen nagyságrendű aukciót még nem tartottak.

Az aukción kialakult árak 15-20 százalékkal alacsonyabbak a régióban megawattóránként 70 euró felett lévő árakhoz képest.

A vezérigazgató kiemelte, hogy jellemzően magyarországi szolgáltatókhoz, kereskedőkhöz kerültek a kapacitások.

A Gazdasági Versenyhivatalnak megvannak az eszközei ahhoz, hogy a továbbértékesítés során a mostani vevők ne érhessenek el extraprofitot - tette hozzá.

A nem lakossági fogyasztóknak sem jelent ársokkot az aukciós ár, ugyanis nem következett be több tíz százalékos áremelkedés, amire a piacon egyesek számítottak - mondta Mártha Imre. Számításai szerint az áram ára számukra 10-20 százalékkal emelkedik.

A csütörtöki árverés nem érintette a lakossági áramot, mert azt az MVM kétoldalú szerződések alapján biztosítja az áramszolgáltatóknak. A vezérigazgató kiemelte: várhatóan 10 százalékos lesz jövőre a lakossági áramár-emelkedés.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást