Jelentősen befolyásolja az áramárakat a csütörtöki aukció

Infostart
2007. október 24. 13:14
A Magyar Villamos Művek Zrt. leányvállalata, az MVM Trade csütörtökön 1.100 megawattóra kapacitást kínál eladásra a teljes piacnyitás évére, 2008-ra. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára szerint Közép-Kelet-Európa legnagyobb aukciója lesz a meghirdetett esemény. Garamhelyi Ábel a várható áramárakról nem nyilatkozott.

A Magyar Villamos Művek Zrt. csütörtöki áramaukcióján hat témakörben összesen 8,5 terrawattórát hirdetnek meg, amely az utóbbi évek legnagyobb mértékű kapacitását adja a piacra.

Az aukción kikiáltott indulási ár meghatározó lesz a jövő évi áramárak alakulására, de a gazdasági tárca erről nem nyilatkozik, ugyanis Garamhegyi Ábel államtitkár szerint nem akarják befolyásolni a piacot.

Korábbi várakozások szerint az áram ára biztosan emelkedni fog; az ipari fogyasztóknál 30, a lakosságnál 5-10 százalékos növekedést prognosztizáltak a szakértők

A csütörtöki aukcióra 29 kereskedő és nagyfogyasztó jelentkezett be, többségük hazai piaci szereplő - közölte a GKM államtitkára.

Az árverés szabályszerű lebonyolítását közjegyző ellenőrzi, és a munkában részt vesznek az energia-, illetve a gazdasági versenyhivatal képviselői is.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást