A német gyárosok bizakodnak

Infostart
2007. október 22. 12:18
Az erős euró, az egyre dráguló nyersolaj és a tőzsdei feszültségek ellenére is bizakodóan tekint a jövőbe a német ipar. A gyáriparosok országos szövetségének felmérése alapján a gazdasági vezetők arra számítanak, hogy a kivitel jövőre eléri a 9 százalékot.

A német gazdasági húzóága a kivitel. Még a konjunktura akadozása idején is az export adatai derűlátásra ösztönözték az ipari vezetőket.
Az euró dollárhoz viszonyított magas árfolyama ugyan tompítja a nyersolaj állandó drágulásából fakadó problémákat, a tőzsdei viharok azonban szintén hátrányosan érintik a német gazdaságot, mégis a gyáriparosok országos szövetségének szóvivője egy most készült felmérést ismertetve arra mutatott rá, hogy az érintettek jövőre a kivitel 9 százalékos emelkedésére számítanak.

A német nemzeti bank elemzői is hasonló megállapításra jutottak, és emlékeztettek arra, hogy az ezredfordulót követően az ipari életben olyan változtatásokat hajtottak végre, amelyek tartósan biztosítják Németország versenyképességét a nemzetközi piacokon.

Ezek után nem meglepő, hogy szünet nélkül érkeznek a külföldi megrendelések és a német ipar jelentős hasznot húz a világkereskedelemből.

A konjunktura amerikai akadozása azonban némi borulátásra ad okot, mert az Egyesült Államok a német ipar egyik legfontosabb célterülete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást