"Úgy szórják a pénzt, mint a részeg tengerészek"

Infostart
2007. október 19. 12:03
A Google harmadik negyedéves nyeresége majdnem felével lett nagyobb a tavalyi eredménynél, és meghaladta az egymilliárd dollárt.

A több mint egymilliárdos nettó eredmény kellemes meglepetés volt a befektetőknek, különösen azután, hogy az előző negyedévben a Google csupán 720 milliós adózás utáni eredményt ért el, ami akkor sokaknak csalódást okozott.

A pozitívabb várakozások és a mostani eredmény hatására a Google-részvények ára meghaladta a 640 dollárt, ami egy hónap alatt 140 dolláros emelkedést jelent.

Az előző negyedéves eredményeket elsősorban az új technológiákba fektetett pénz rontotta le, és akkor egy neves amerikai elemző ki is fakadt: "ezek a fiúk úgy szórják a pénzt, mint a részeg tengerészek".

A harmadik negyedéves eredmény viszont a céget látszik igazolni, amelynek két alapítója, Sergej Brin és Larry Page az immár 15 ezer fősre dagadt létszám ellenére is igyekszik megőrizni az alapításkor kitalált sajátos cégkultúrát, amikor olyan jelszavaik voltak, mint például "Úgy is kereshetsz pénzt, hogy nem teszel rosszat".

Google 2004-ben vált nyilvános részvénytársasággá, és akkor az igazgatótanács a két alapító fizetését - saját kérésükre - évi egy dollárra csökkentette.

Az elégedett részvényesek azóta többször is felajánlották nekik, hogy időnként fogadjanak el valamilyen fizetést vagy jutalmat, de Brin és Paige ezt következetesen elutasítja, mert fizetés híján nagyobb késztetést éreznek arra, hogy a cég értékét - és ezzel saját vagyonukat - növeljék.

Google tulajdonrészük alapján a Forbes leggazdagabb amerikaiakat tartalmazó listáján holtversenyben ötödikek, fejenként 18 és fél milliárd dolláros vagyonnal.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást