Doing Business: kihátrálnak a gazdasági minisztérium mögül

Infostart
2007. október 15. 11:58
A Doing Business 2008 Konferencián a Világbank által készített versenyképességi rangsort értékelték a meghívott előadók. A listán Magyarország a vizsgált 176 ország közül a 45.-dik helyen végzett. A konferencián a gazdasági miniszter kiállt a kisadók tervezett összevonása mellett.

A gazdasági miniszter szerint a jelek arra mutatnak: tárcája egyedül marad adóegyszerűsítési elképzeléseivel. Kóka János a Doing Business című konferencián azt mondta: azok, akik korábban az adóbevallások és a kitöltendő sorok számának jelentős csökkenését követelték, lassan kihátrálnak a három kis járulék összevonására vonatkozó javaslat mögül.

A miniszter arra kérte a vállalkozások jelen lévő képviselőit, hogy ne engedjék kihátrálni a politikát az adóegyszerűsítési javaslat mögül.

A Doing Business projekt igazgatója elmondta: Magyarország az üzleti környezet minőségét illetően 21 hellyel a 45. helyre lépett előre, megelőzve az újonnan csatlakozott országok többségét és néhány régi tagot is, az adórendszert illetően 145 ország közül csak a 127. helyen áll.

Simeon Djankov úgy vélte: a siker elsősorban a csődeljárási szabályok változása, a tulajdonjog bejegyzés és a cégalapítás felgyorsításának köszönhető, ugyanakkor hátrányos, hogy az adóterhelés tovább nőtt és nem történt jelentős előrelépés az egyszerűsítés területén sem.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást