Zakatol az infláció

InfoRádió / MTI
2007. október 11. 09:07
A fogyasztói árak szeptemberben 0,7 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők szeptemberre 6,3 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak.

Szeptemberben a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0,6 százalék volt, a maginfláció 2006 szeptemberéhez viszonyítva 4,3 százalékot tett ki.

Az év első kilenc hónapjában 8,3 százalékkal emelkedtek az árak.

A fogyasztói árak augusztusban nem változtak júliushoz képest, és 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A fogyasztói árak tavaly szeptemberben 2,5 százalékkal nőttek augusztushoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 8,6 százalékkal emelkedett.

A KSH közlése szerint az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.

14,9 százalékkal nőtt a liszt, 7,8 százalékkal a tojás, 7,7 százalékkal a száraztészta, 6,5-6,5 százalékkal az étolaj és a kenyér, 5,8 százalékkal a péksütemények, 4,6 százalékkal a baromfihús, valamint 2,8 százalékkal a sertéshús ára.

Az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - nélkül számítva az élelmiszerek árai augusztushoz képest 2,4 százalékkal drágultak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást