Egyre kockázatosabb az autólízing

Infostart
2007. október 9. 19:45
Az év első felében csaknem 25 ezer gépjárműt vettek vissza a lízingcégek az adósok nem fizetése miatt - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a lízingpiac egyre kockázatosabb.

Varga Csaba szerint a csaknem 20 százalékos növekedés oka, hogy az éleződő verseny miatt a finanszírozó cégek egyre könnyebb feltételekkel is odaadják a vevőknek az autót, ami növeli a kockázatot a lízingpiacon.

Mint mondta, az elmúlt évben jelentősen visszaesett az új autók iránti kereslet, ezért a lízingcégek a vevőkör növelése érdekében könnyítettek feltételeiken. A lízingelés azonban ezzel kockázatosabbá vált.

Mindennek köszönhetően idén fél év alatt csaknem 25 ezer szerződés "dőlt be", azaz ennyi autót vettek vissza a használótól a díjfizetés elmaradása miatt.

Varga Csaba elmondta: érdemes odafigyelni az aláírt szerződésre azoknak is, akik értékesíteni akarják használt autójukat.

Sokakkal ugyanis úgy íratják alá az eladásról szóló dokumentumot, hogy még nem is találtak vevőt az autójára. Az ügyfél azt hiszi, hogy eladta a kocsiját, miközben csak bizományba adta egy lízingcégnek.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást