PSZÁF: tovább bővül a háztartási hitelpiac

Infostart
2007. október 8. 06:25
A hitelezési piac az év első felében a csökkenő lakossági reáljövedelem ellenére a korábban megszokott 20 százalékos ütemben bővült - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István szerint ennek egyik oka, hogy a lakosság egy része a csökkenő jövedelmét hitelfelvétellel egyenlíti ki.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete félévente készít összefoglalót, amelyben megvizsgálja az előző időszak működési tapasztalatait, és megpróbálja felvázolni a trendeket és a különböző kockázatokat - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Ebből kiderül, hogy jelenleg a banki hitelezésben nincs lassulás, annak ellenére, hogy sokan ezt várták - közölte Binder István.

Hozzáfűzte: a háztartási hitelezésben valóban úgy tűnhet, hogy visszaesőben van a kereslet, itt azonban fontos megvizsgálni a devizaárfolyamok hatását, az elmúlt egy évben ugyanis a forint mind az euróhoz, mind a svájci frankhoz képest 6-12 százalékkal felértékelődött.

Ha ezt is figyelembe vesszük, látszik, hogy az előző időszakhoz hasonlóan továbbra is bővül a háztartási hitelpiac - mondta a PSZÁF szóvivője.

Binder István szerint ennek egyik oka, hogy a reáljövedelem csökkenését a lakosság hitelfelvétellel próbálja kisimítani, a szakemberek szerint azonban a kereslet valamelyest visszaesik majd.

Ezt a visszaesést ugyanakkor ellensúlyozhatja, hogy a bankok közötti verseny élesedni fog: a pénzintézetek szűkítik majd a betétek és a hitelkamatok közötti marzsot, ekkor azonban mérséklődik a bankszektor nyereségessége - tette hozzá.

A PSZÁF szóvivője közölte: a korábbiakhoz képest néhány év óta erőteljesebb a bankok közötti verseny, ehhez hozzájárul az is, hogy a piacra újabb szolgáltatók léptek be, ráadásul olyanok, amelyek több szektorra fókuszáló palettával jelentkeztek.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást