Gyurcsány: Az APEH feladata a tudatos adózás kultúrájának megteremtése

Infostart
2007. október 8. 17:49
Jövő január végéig a kormány elkészíti javaslatát az adórendszer átfogó reformjára - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az APEH budapesti munkaértekezletén.

Az APEH legfontosabb feladata nem az adóellenőrzés és büntetés, hanem a tudatos adózás kultúrájának megteremtése - emelte ki a miniszterelnök az APEH eddigi legnagyobb munkaértekezletén, amelyen 3.500 adóellenőr vett részt.

Az összesen 14 ezer főt számláló adóhivatal tavaly 7.163 milliárd forint adót és járulékot szedett be, ami az államháztartás bevételének 82 százaléka.

Gyurcsány Ferenc közölte: a fekete- és szürkegazdaság mérete a GDP húsz százalékára tehető, és tévhit az, hogy az adók csökkentésével szükségszerűen nő majd az adózási hajlandóság.

A miniszterelnök szerint az adócsalások számának csökkentéséhez, illetve az adóbevételek növeléséhez az is kell, hogy a szankciók arányban legyenek a csalással szerezhető törvénytelen haszonnal.

Veres János pénzügyminiszter kiemelte: az adóhivatal fokozott ellenőrzéseinek köszönhetően 2005-ről 2006-ra 20 százalékkal nőtt a hirtelen nyereségessé vált cégek száma.

A pénzügyminiszter védelmébe vette a szerinte is sokat támadott vagyonosodási vizsgálatokat, amelyek szintén hozzájárulnak a gazdaság kifehérítéséhez, ugyanakkor arra kérte a revizorokat, hogy finomítsanak a módszereiken, mert - mint fogalmazott -, nem biztos, hogy elsősorban azt kell vizsgálni, hogy egy családnak miből tellett a Suzuki törlesztőrészletére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást