Gyurcsány: A kormány nem akar konfliktust az unióval a lex MOL miatt

InfoRádió / MTI
2007. október 6. 10:58
A kormány az uniós szabályokat betartva szeretné megoldani a MOL és az osztrák OMV olajipari vállalat közötti vitát - mondta Gyurcsány Ferenc a brit Financial Times-nak adott interjúban.

A miniszterelnök a Financial Times-nak elmondta, hogy nem ellenzi a külföldi cégek felvásárlási szándékait, de az állami ellenőrzésű vállalatokkal szemben aggályai vannak.

Gyurcsány Ferenc a lapnak adott interjúban hangsúlyozta: a térség egyik legnyitottabb gazdasága a magyar, de a kormánynak joga van ahhoz, hogy néhány ágazatot - köztük az energiaipart - stratégiai szektorként kezeljen.

A kormányfő szerint jóllehet a MOL magáncég, ám fontos magyar vállalat abban az értelemben, hogy a magyar vállalati kultúrát képviseli, és "nagyon érzékeny Magyarország érdekeire".

A Financial Times azután kérdezte meg a magyar kormányfőt, hogy a belső piacot felügyelő uniós biztos figyelmeztetett: ha a magyar hatóságok lépései ellentétesek a brüsszeli irányelvekkel, és akadályozzák más tagországbeli gazdasági tényezők tevékenységét, akkor jogi eljárást kezdeményez Magyarország ellen.

A MOL 20,2 százalékát birtokló, állami tulajdonban lévő osztrák OMV hónapok óta szorgalmazza az egyesülést a magyar céggel, de ezt ellenséges felvásárlási szándéknak tartja a vállalat vezetése és a magyar kormány.