Szén-dioxid csapdát fejleszt a MOL

Infostart
2007. október 4. 18:02
A jelenleginél magasabb szinten lehet csak stabilizálni a szén-dioxid kibocsátást - véli a MOL vezető közgazdásza. Varró László azt mondta: a világon jelenleg növekszik a fosszilis energia iránti igény, a cél azonban az, hogy a klímaváltozás ennek ellenére is lassuljon.

Varró László, a vállalat vezető közgazdásza az InfoRádióban elmondta: a megújuló energiaformák használatába és kutatásába a MOL is bekapcsolódott, a fosszilis energiahordozókat azonban belátható időn belül még nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Sőt, ezek felhasználása világviszonylatban jelentősen nő, a fejlődő országok modernizációja miatt. Mint mondta, jelenleg világszerte minden 10. embernek van autója, csaknem 2 milliárd ember lakóhelyén azonban még mindig nincs villamosenergia.

Kína, India vagy Brazília gazdasági fejlődésével ugyanakkor ezekben az országokban is egyre többen élnek olyan színvonalon, mint Nyugat-Európában vagy Észak-Amerikában. Kínában pedig az utóbbi öt évben havonta adtak át olyan kapacitású erőműveket, mint amennyi a teljes magyar energiaszükséglet.

Az energiafelhasználás tehát a MOL vezető közgazdásza szerint az elkövetkezendő években csak emelkedni fog, az éghajlatváltozást pedig ezért csak lassítani lehet, megakadályozni nem.

A magyar vállalat ezt tűzte célul. Bekapcsolódott például egy olyan európai uniós kutatásba, amely a kéményből kiáramló szén-dioxid "elfogását" és tárolását célozza, a káros anyag így nem jutna ki a légkörbe.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást