Akár norvég gáz is érkezhet Magyarországba

Infostart
2007. október 4. 11:51
Hosszabb távon reálisnak tartja a MOL Nyrt. kutatás-termelési ügyvezető igazgatója, hogy a társaság Norvégiából is gázt szállítson Magyarországra, noha jelenleg ennek feltételei nem adottak.

Áldott Zoltán közölte: jelenleg a két ország között nincs direkt csővezetékes összeköttetés, és Norvégia a cseppfolyós földgáz szállításában sem érdekelt komolyan, de gondolkozik azon, hogy távlatilag megjelenjen ezen a piacon.

Az üzletember szerint érdekes az az elgondolás is, hogy Norvégiából vezetéken, Svédországon és Lengyelországon keresztül hozzák el Közép-Európába a gázt.

Ennek az elmúlt időszakban nem volt meg a pénzügyi feltételrendszere, ugyanakkor a MOL, mint gázvezetékekkel rendelkező vállalat, érdekelt lehet ilyen projektekben, ha azok komolyan az asztalra kerülnek - tette hozzá Áldott Zoltán.

A MOL Kutatás-termelés Divíziójának vezetője hangsúlyozta: a gázforrások közötti verseny létrejöttéhez szükség van alternatív beszerzési útvonalakra, ezek infrastruktúrájának kiépítésére. Ez lehet egy cseppfolyósföldgáz-terminál valamelyik adriai kikötőben, illetve alternatív vezetékek.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: ebből a körből nem érdemes kizárni az északi-tengeri beszerzési lehetőséget sem.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást