Bokros: Ez az igazi nemzeti tragédia

Infostart
2007. október 3. 20:30
Létkérdésnek nevezte Magyarország euróövezethez történő csatlakozásának időpontját és körülményeit Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója. A volt pénzügyminiszter egy budapesti szakmai konferencián hangsúlyozta: ez drámai módon meghatározhatja az ország fejlődését.

Bokros Lajos az InfoRádiónak elmondta: egy kicsi, nyitott, exportorientált, felzárkózásra törekvő ország számára igazából nincs választás az euróval kapcsolatban.

Az eurózónához való csatlakozás segít megteremteni azt a magasabb rendű civilizációs keretet, amely legalább attól megment minket, hogy a saját hülyeségeinket folyamatosan megismételjük. Itt elsősorban a felelőtlen, inflációt növelő gazdaságpolitikáról, jövőfelélő túlköltekezésről, az eladósodásról és a versenyképesség romlásáról van szó - hangsúlyozta a szakember.

A korábbi pénzügyminiszter kiemelte, hogy a többi volt szocialista országhoz képest Magyarország helyzete romlott az elmúlt években; az új uniós tagállamok közül egyedüliként Magyarország nem teljesít egyet sem a maastrichti kritériumok közül, sőt 2000 óta egyre távolodik e célkitűzésektől.

A magyar gazdaság jelenleg inkább stagnál, mint növekszik, miközben mindegyik szomszédos ország 6 százalék feletti növekedéssel bír. Ez felzárkózás helyett leszakadást hoz, most már nem Nyugat-, hanem Kelet-Európához viszonyítva. Ez az igazi nemzeti tragédia - húzta alá a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója.

Bokros Lajos a költségvetési kiigazításról azt mondta: a kormány rövid távon komoly eredményeket ért el, a hiány csökkentése azonban nem elég, mert a növekedés újraindulásához arra van szükség, hogy megvalósuljanak a szerkezeti reformok az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, az önkormányzati és az adórendszerben. Ez látványosan javíthatja a magyar gazdaság teljesítményét.

Árfolyamsáv: nem aktuális

A gazdasági szakember az árfolyamsáv esetleges eltörléséről úgy vélekedett: a sáv elég széles ahhoz, hogy a forint árfolyama elég rugalmasan mozoghasson, így nem korlátozza a hatékony monetáris politikát.

De ahogy a jegybank elnöke is mondta, lehet egy új gazdasági helyzet, jöhet külső sokk, amely ezt a gondolkodást egyik napról a másikra felülírja. Ugyanakkor ne állítsuk elő a válsághelyzet érzetét egy olyan helyzetben, amikor a sáv eltörlésének gyakorlatilag nincs jelentősége - fejtette ki Bokros Lajos.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást