Az sms roamingdíját is csökkentené az Európai Bizottság

Infostart
2007. október 3. 15:45
Alig néhány nappal azután, hogy életbe lépett az Európai Unió roamingdíjat korlátozó szabálya, az információs társadalomért felelős biztos arra figyelmeztette a mobilszolgáltatókat, hogy csökkentsék az üzenetküldés és adatforgalom roamingdíjait is, különben a Bizottság kénytelen lesz ezek árát is rendeletben szabályozni.

Szeptember vége óta a mobilszolgáltatók legfeljebb percenként 49 eurócentet kérhetnek egy külföldről indított hívásért, egy fogadott hívásért pedig 29 eurócentet, és a következő két évben ezt tovább kell majd mérsékelniük 43, illetve 19 centre.

Viviane Reding biztos győzelemként könyvelhette el, hogy júniusban az EU elfogadta ezt a szabályt, ami ellen a szolgáltatók elég hevesen tiltakoztak, és kitartóan lobbiztak, mert szerintük sérti a szabad verseny elvét.

Az Unió azonban a korábban akár több eurós percdíjakat indokolatlanul magasnak tartotta, és ezért döntött a hatósági szabályozás mellett, amelynek az egyes országok távközlési hatóságainak - nálunk az NHH - kell érvényt szerezniük.

A luxemburgi Viviane Reding azonban nem elégszik meg ennyivel: az új szabályozás életbe lépésekor felszólította a mobilszolgáltatókat, hogy a külföldről bonyolított sms és adatforgalom díjait is csökkentsék, és kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, akkor ezeket a díjakat is a Bizottság fogja szabályozni.

A mobilszolgáltatókat tömörítő GSM szövetség természetesen azonnal tiltakozott, mondván, hogy a hatósági díjszabás miatt lelassulhat az otthoni hálózatokban alkalmazott árak csökkenése, mert a cégeknek valahonnan pótolniuk kell a kieső árbevételt, és egyébként is, a piaci verseny sokkal alkalmasabb az árak kordában tartására. A roamingdíjak az európai mobilszolgáltatók árbevételének alig három százalékát adják.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást