Milliárdos bevételt hozhat a sorozatjellegű ingatlanértékesítés megadóztatása

Infostart
2007. október 2. 17:54
A jövő évi áfa-törvény szerint mindazok a magánszemélyek, akik két éven belül sorozatjelleggel értékesítenek ingatlant vagy telket, adóalannyá válnak, és áfát kell fizetniük - mondta el az InfoRádiónak a PriceWaterHouseCoopers adópartnere. Lőcsei Tamás szerint a kormány ezzel a szabályozással azok előtt csukja be a kiskaput, akik eddig adófizetés nélkül építettek, és adtak el házakat, telkeket.

A jövő évi áfa-törvény az adóalanyiság körébe vonja azokat a magánszemélyeket, akik beépített ingatlant, ingatlanrészt, és ehhez tartozó földrészletet sorozatjelleggel értékesítenek - emelte ki a PriceWaterHouseCoopers adópartnere.

Lőcsei Tamás elmondta: a kormányzat célja az volt, hogy azok is adózzanak, akik ingatlanok értékesítéséből élnek életvitelszerűen.

Nehezen meghatározható, hogy mennyien foglalkoznak azzal, hogy felépítenek egy házat, majd eladják, és újból építkezni kezdenek, hogy azt a házat is értékesítsék, de száz és ezer közé tehető ez a szám - hangsúlyozta.

A PriceWaterHouseCoopers adópartnere közölte: mindez milliárdos kárt okozott a költségvetésnek.

Lőcsei Tamás elmondta: a törvényben két éves időkorlát szerepel, de a sorozatjelleget nehéz meghatározni, mert a konkrét szám nincs feltüntetve.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást