Betétdíjat javasol az MDF a palackokra, dobozokra és üvegekre

Infostart
2007. október 2. 21:59
Betétdíj előírását javasolja a Magyar Demokrata Fórum a műanyag palackokra, alumínium dobozokra és üvegekre. Bár a szelektív hulladékgyűjtés drága, mégis számos településen működik, csak Budapesten több mint 600 helyen.

Minden fajta italcsomagolás visszavételét tenné kötelezővé a Magyar Demokrata Fórum. Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke szerint a betétdíj nemcsak a visszagyűjtés hatékonyságát, hanem az újrahasznosítást és az energia-megtakarítást is elősegíteni. Véleménye szerint a visszavételi díj bevezetésével, akár 95 százalékos begyűjtési arányt is el lehet érni.

Jelenleg Budapesten 14 hulladékudvar és 603 gyűjtősziget működik. A papírhulladékot hetente háromszor üríti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt, a műanyag hulladékot egy héten 6 alkalommal, az üveget hetente egyszer, a fémet pedig kéthetente - közölte Siklósi Mihály, a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Hulladékkezelési Főosztályának vezetője. Hozzátette: a településeknek a hulladékdíjban gondoskodniuk kell a szelektív gyűjtés fedezetéről.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Hulladékkezelési Főosztályának vezetője hozzátette: az anyagában hasznosítható hulladékokat az uniós előírások értelmében újra fel kell használni.

Hanganyag: Koncz Anita