Veres Jánosnak is lennének ötletei, mire költse az osztrák állam az adófizetők pénzét

InfoRádió / MTI
2007. október 1. 13:32
"Minden nyilatkozatuk ellenére és az üzleti érdekeik tiszteletben tartása mellett nyomatékosan szeretném felhívni Bartenstein miniszter úr és Ruttensdorfer vezérigazgató úr figyelmét arra, hogy Magyarországon minden befektetőnek be kell tartania a tőkepiac szabályait, a jogállamiság normáit és az európai versenypiac követelményeit" - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János közölte: ellenséges felvásárlási kísérleteket, szabálytalan akciókat tapasztaltak már a magyar tőkepiacon, az azonban rendkívül szokatlan, hogy mindez egy uniós ország kormányának politikai támogatásával történjen.

A magyar miniszter az osztrák gazdasági miniszter vasárnapi nyilatkozatára reagált. Martin Bartenstein az osztrák olajipari vállalat, az OMV - a MOL és a magyar kormány által egyaránt elutasított - felvásárlási szándékával kapcsolatban a Financial Times Deutschland (FTD) című lapnak kijelentette: Ausztria azt javasolja a magyar kormánynak, hogy vásárolja meg a magyar vállalat részvényeinek 25 százalékát plusz 1 részvényt, azaz szerezzen blokkoló kisebbségi részesedést a MOL-ban.

A magyar miniszter kifejtette: érti Martin Bartenstein szándékát, egy osztrák állami cég be szeretne kebelezni egy magyar magánvállalatot, s ilyenkor az osztrák gazdasági miniszter feladatának érzi, hogy a politika összes fortélyát bevesse. Martin Bartenstein ezért lobbizik Budapesten, Bécsben és Brüsszelben az OMV ellenséges felvásárlási szándéka mellett és a MOL ellen.

"A MOL hatékonyabb, mint az OMV"

Az osztrák gazdasági miniszter most azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy államosítsa a MOL-t, ami rossz megoldás volna. Az üzleti eredmények sem igazolják az osztrák modellt - mondta Kóka János.

Hozzátette: a magántulajdonú MOL ma lényegesen hatékonyabb, gyorsabban növekvő társaság, mint az állami befolyás alatt lévő OMV. "Nem vagyunk érdekeltek egy regionális olaj- és gázmonopólium kialakulásában sem, Magyarország továbbra is az egyenlő feltételek mellett folyó verseny mellett van" - fejtette ki Kóka János.

Veres Jánosnak is lennének ötletei

Veres János pénzügyminiszter az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: neki is lennének ötletei, hogy mire költse az osztrák állam az adófizetők pénzét.

A Magyar Köztársaság kormányának álláspontja nem változott: fontosnak tartja, hogy a lakosság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségű vállalatok esetében legyen lehetőség a nemzeti érdekek érvényesítésére, ha az adott vállalatban egy külföldi állam, vagy annak befolyása alatt működő társaság akar részesedést szerezni - közölte az MTI megkeresésére hétfőn Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A kormány elkészítette törvényjavaslatát, amely az Országgyűlés döntésére vár. A javaslat olyan megoldásokat tartalmaz, amelyekhez hasonlók több uniós tagállam jogi szabályozásában is érvényesülnek, hiszen a jellemző megoldás az Európai Unióban távolról sem az államosítás. A magyar javaslat emellett figyelembe veszi a közösségi jogi irányelveket, valamint az Európai Bíróság gyakorlatát is - közölte Daróczi Dávid.