Magyarországon csökkenteni kell az adminisztrációs terheket

Infostart
2007. szeptember 26. 15:37
Magyarország egy év alatt 21 helyet lépett előre az üzleti környezet megítélésében. A Világbank éves értékelésében azonban azt is kiemelte, hogy csökkenteni kellene az adóterheket és az azokkal járó adminisztrációt.

Tavaly Magyarország az üzleti környezet megítélésében 66. volt, idén pedig a 45. helyre ugrott - mondta Pradeep Mitra, a Világbank vezető közgazdásza, aki Budapesten ismertette a szervezet jelentését.

Hozzátette, hogy az Európai Unió tagországai közül nálunk volt tapasztalható a legnagyobb javulás az üzleti környezetben.

Ezzel a térségből - Szlovákiát kivéve - mindenkit magunk mögé utasítottunk, és a volt szocialista országok közül csak a balti államok és Grúzia előznek meg minket.

A Világbank közgazdásza azonban arra is figyelmeztetett, hogy csökkenteni kell az adók számát és mértékét, valamint az adminisztrációs terheket is.

Kóka János gazdasági minsiter elmondta: a vállalkozások adminisztrációs terhei évi ezer milliárd forintra rúgnak, és az ország jelenlegi helyzetében ennek fele lenne az elfogadható mérték.

Draskovics Tibor, az államreformért felelős kormánybiztos pedig azt mondta, hogy a kormány az uniós költségvetési ciklus végére, vagyis 2013-ra éppen a mostani felére kívánja csökkenteni az állampolgárok és a vállalkozások adminisztrációs terheit.