Kína-szindróma: újratöltve

Infostart
2007. szeptember 26. 06:00
Egy texasi cég két új atomreaktor építésére kért engedélyt egy már működő atomerőművéhez. Az Egyesült Államokban közel harminc éve nem kértek engedélyt új reaktor építésére.

1979-ben a Pennsylvania állambeli Three Mile Island atomerőműben következett be az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb nukleáris balesete, amikor az ottani reaktor másodlagos hűtőkörének szivattyúi leálltak.

A baleset talán az egyébként várhatónál is komolyabb aggodalmakat váltott ki Amerikában, hiszen két héttel korábban mutatták be a mozikban a Kína-szindróma című filmet Jane Fonda főszereplésével, amelyben egy nukleáris szakértő arról beszélt: egy atomerőműben bekövetkező baleset végleg lakhatatlanná tenne egy Pennsylvania méretű államot.

A Three Mile Island-i reaktor részben megolvadt, és a különböző állami és szövetségi hatóságok öt napig tanakodtak, ki kell-e üríteni a környéket. Szerencsére csak nagyon kis mennyiségű radioaktív gőz szivárgott ki az erőműből, és sem az ott dolgozók, sem a környékbeli lakosság egészsége nem szenvedett mérhető károsodást.

A baleset óta az Egyesült Államokban egyetlen új atomerőmű építésére sem adtak ki engedélyt, és az addig engedélyezett 129 erőmű közül csak 53-at építettek meg.

Kedden adták be azt a kérelmet, amelyben egy texasi erőműhöz két új reaktor építéséhez kértek engedélyt. Texas az Egyesült Államok legnagyobb áramfogyasztója, és új erőművek nélkül a növekvő fogyasztás miatt két-három éven belül a minimálisan szükségesnek tekintett 12 százalék alá csökkenne a tartalék-kapacitás.

A washingtoni kormány azt szeretné, ha ismét beindulna az atomerőművek építése, mert ezek drágák ugyan, de ha egyszer felépültek, akkor a legolcsóbb áramot adják, ráadásul a nukleáris fűtőanyag ára lényegesen stabilabb, mint gázé vagy a kőolajé.

Az atomenergiát szabályozó bizottság a következő másfél évben 32 engedélyezési kérelemre számít.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást