Németország felkészült a jelzálogválság nehézségeire

Infostart
2007. szeptember 18. 15:10
Frankfurtban a nemzeti bank most közzétett jelentése szerint a német pénzintézetek felkészültek az amerikai jelzálogválság által kiváltott nemzetközi tőzsdei zavarokból eredő nehézségek leküzdésére.

A Bundesbank jelentése nem titkolja, hogy az Egyesült Államokból begyűrűzött pénzügyi feszültség fékezőleg hat a német bankok működésére is, de megállapítja, hogy az elmúlt években elegendő tartalékot halmoztak fel esetleges likviditási zavarok elkerülésére.

A nemzeti bank szerint a német pénzintézetek együttesen eredményesen fogják átvészelni az amerikai ingatlanpiacon kirobbant válság tőzsdei hatásait.

Eddig csupán két német bank esetében kellett mentőakciót kezdeni: júliusban a pénzügyminiszter sietett az IKB nevű hitelintézet megmentésére, majd a baden-württenbergi tartományi bank lépett közbe az összeomlás szélére jutott szász állami pénzintézet érdekében.

A Budesbank most közétett jelentése foglalkozik az ország gazdasági kilátásaival is, és rámutat arra, hogy az árstabilitás komolyan kihat a reálbérek lassú emelkedésére, ami közvetve hozzájárul a háztartások emelkedő fogyasztásához is. A konjunktúra kedvező alakulásában kulcsszerepet játszik a belkereskedelmi forgalom pezsgése.

A nemzeti bank tanulmánya utal arra is, hogy a munkanélküliség elleni küzdelem sikere is fontos tényező a gazdasági élet fellendülésben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást