Jelentős kamatcsökkentés az Egyesült Államokban

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 18. 21:18
Kedden, az általános várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai szövetségi tartalékbank kamatalakító bizottsága.

A bejelentésre erőteljesen nőttek a részvényárak a New York-i értéktőzsdén, miközben gyengült a dollár. A szakértők többsége 25 bázispontú csökkentésre számított.

Megfigyelők szerint a nem várt mértékű kamatcsökkentéssel a jegybank elejét kívánta venni annak, hogy esetleg recesszióba süllyedjen az amerikai gazdaság, amelynek a növekedését jelentősen lelassította a 16 éves mélypontra került jelzálogpiac megrendülése.

A jegybank a gazdaságnövekedést kívánja felgyorsítani a lépéssel, amelynek a következtében csökken a lakossági és a vállalati kölcsönfelvételek költsége. A kereskedelmi bankok várhatóan rövid időn belül csökkentik hitelrátáikat.

Egyes elemzői vélemények szerint az amerikai gazdaság növekedése a folyó negyedévben 2-2,5 százalékra lassult az előző negyedévi 4 százalékról.

A kamatdöntés bejelentésekor a New York-i értéktőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 63 pont, a technológiai papírokkal telítetett Nasdaq mutatója 8 pont nyereségen állt.

Az euró 1,3885 dollárról 1,3969 dollárra erősödött.