Gyuris: A magyar lakosság eladósodottsága Európai mércével is jelentős

Infostart
2007. szeptember 17. 19:32
A megszorítások hatására Magyarországon jelentősen emelkedett a lakossági hitelfelvétel - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: jelentősen emelkedett Magyarországon a hitelfelvétel, aminek egyik fő oka a kormányzati megszorító intézkedések.

A lakossági hitelfelvétel 18 százalékkal bővült idén, ez pedig jelentősnek tekinthető - tette hozzá Gyuris Dániel.

A figyelmeztető jel

A bankvezető hozzátette: figyelmeztető jel, hogy a lakossági megtakarítások három éve nem emelkedtek, mint ahogy a klasszikus lakáshitel-kérelmezők száma sem nőtt.

Azaz az emberek a fogyasztási cikkekhez, a mindennapi kiadásaik finanszírozásához vesznek fel hitelt - mondta Gyuris Dániel, hozzátéve: a keresetekhez viszonyítva a magyar lakosság eladósodottsága 13-14 százalékos.

Ezzel pedig Európa élmezőnyéhez tartozunk - tette hozzá az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Megnőtt a kockázati prémiumigény

Természetes, hogy amikor egy több országot, adott esetben Európát is érintő amerikai piaci megtorpanás következik be, a befektetői oldalon megnő a kockázati prémiumigény, a felárelvárás - közölte Gyuris Dániel.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója hozzáfűzte: ma a tőkepiacon összességében likviditási bőség van, így, ha a hisztériahullám lecsendesedik, az árak ismét beállnak a normális piaci felárakat magukba foglaló szintre.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az amerikai válság hatására mérséklődik majd a finanszírozási arányban fennálló bankok közötti verseny, a kockázati felárakkal pedig érzékenyebben kell beárazni a kitettséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Gyuris Dániel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást