Több pénzhez jutnak a szenvedélyes emberek

Infostart
2007. szeptember 15. 09:52
Egy új amerikai tanulmány szerint jobb üzleteket kötnek az érzelmeikre jobban hallgató befektetők. A marylandi és bostoni egyetem kutatói szerint minél inkább átéli valaki az érzelmeit, annál jobb döntéseket hoz - legalábbis, ha részvényvásárlásról van szó.

Jó hír a forrófejűeknek: nem mindig a higgadt, józan emberek járnak jól - állítják amerikai tudósok.

Az Acadamy of Management (Menedzsmentakadémia) című lapban publikált tanulmány szerint az érzelmeiket látványosabban megélő befektetők jobb döntéseket hoznak, mint a racionális emberek.

A marylandi és bostoni egyetem két tudósa ráadásul úgy találta, hogy minél intenzívebben engedi valaki szabadjára az érzelmeit, annál nagyobb megtérülésre számíthat.

Szimulálták

A két professzor 101 befektetőt figyelt meg egy négy hétig tartó program során. Azt azonban nem kockáztatták meg, hogy a tőzsdén folytassák le a kísérletet, ezért szimulálták a börze működését.

A világ nyelvein számtalan mondás dicsőíti a csapongó érzelmei helyett az eszére hallgató embert - például: "lassan járj, tovább érsz."

A kutatók szerint ugyanakkor nem arról van szó, hogy aki az érzelmeire hallgat, az irracionálisan viselkedik, hanem inkább arról, hogy meg tudja magyarázni, mi az érzelemi forrása.

Az új tanulmány valószínűleg nem arat osztatlan sikert a befektetők körében.

Egy dolog hangosan kiabálni a tőzsdepalota parkettjén - már ahol kiabálnak - és más mérlegelni, hogy mekkora kockázatot vállal az ember, ha ilyen vagy olyan részvényre költi a pénzét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást