Gyurcsány: új gázszállítási útvonalak kellenek

Infostart
2007. szeptember 14. 11:21
A kormányfő szerint az energia-, ezen belül a gázellátás közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot.

Gyurcsány Ferenc egy Budapesten rendezett nemzetközi konferencián hozzátette, hogy mindent meg kell tenni az új gázforrások és szállítási útvonal megtalálása érdekében.

A miniszterelnök az európai gázellátás kihívásaival foglalkozó tanácskozáson a tervezett Nabucco gázvezeték előnyei között említette, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit meg, de hangsúlyozta: a projekt nagyon lassan halad.

Gyurcsány Ferenc a közös uniós energiapolitikával összefüggésben azt mondta: Magyarország arra törekszik, hogy segítse ennek kialakítását.

A konferencián a Nabucco földgázvezeték projektre alakult társaság ügyvezető igazgatója azt mondta: az év végéig dönteni akarnak az évi 30 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas beruházásról.

A Nabucco földgázvezeték projektre alakult Nabucco Gas Pipeline International GmbH az év végéig dönteni akar az évi 30 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas projekt beruházásáról - közölte Reinhard Mitschek öt nemzeti olaj- és gázipari társaság konzorciumának ügyvezető igazgatója.

Adris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyekért felelős biztosa európai biztonsági kérdésnek nevezte az új földgázforrás és új szállítóvezeték kérdését, hozzátéve, hogy az nem a tagállamok nemzeti problémája.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a miniszterelnök kijelentéseire úgy reagált: üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc végre változtatott a Nabucco-gázvezetékkel kapcsolatos álláspontján.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást