Gázfüggőség: "Magyarország a legrosszabb helyzetben van"

Infostart
2007. szeptember 14. 22:36
Magyarországnak szüksége van az alternatív irányból érkező gázforrásra, ezért szüksége van a Nabucco-projektre - mondta el az InfoRádiónak a MOL elnök-vezérigazgatója egy budapesti szakmai konferencián.

Nem a MOL-nak, hanem az országnak és a térségnek van szüksége a Nabuccóra, valamint minden alternatív irányból érkező gázforrásra - mondta az InfoRádiónak Hernádi Zsolt.

A MOL elnök-vezérigazgatója kiemelte: az ország nem tud majd elég gázforrást behozni ahhoz, hogy csökkentse a gázfüggőséget. Magyarország a legrosszabb helyzetben van ilyen szempontból, és a térségben eddig is a legtöbbet tette azért, hogy a függőséget csökkentse - tette hozzá.

A Nabucco megépítését felgyorsíthatja, hogy Brüsszel koordinátort rendelt ki mellé, és uniós projektté vált - hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

A MOL elnök-vezérigazgatója közölte: a gázvezeték megépítését hátráltatta, hogy a projektben résztvevő öt társaság vezetője eddig nem tudott megegyezni a gáztulajdonos országokkal. Ezért kért az öt társaság támogatást az EU-tól, valamint be kívántak vonni új tagokat is - tette hozzá.

Hernádi Zsolt szerint öt év alatt épülhet meg a gázvezeték, azaz ha már holnap elkezdődne az építkezés, 2012-re megvalósulhat a projekt.

Hanganyag: Kaputa Julianna


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást