Valki: Nem sérti az uniós versenyszabályt a Lex MOL

Infostart
2007. szeptember 13. 16:01
A közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet, vagyis a Lex MOL nem sért uniós előírást - mondta Valki László nemzetközi jogász.

Nem sérti az uniós versenyszabályt a Lex MOL, vagyis a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet - mondta az InfoRádiónak Valki László nemzetközi jogász.

Kifejtette: az uniós jog nem mondja ki, hogy semmilyen körülmények között nem lehet az államnak valamilyen védőintézkedést életbe léptetnie a stratégiai jellegű vállalkozások esetében. Vannak példák ilyen intézkedésekre az EU-n belül és az Egyesült Államokban is - tette hozzá Valki László.

A nemzetközi jogász kiemelte, hogy máig sokat emlegetik az uniós bíróságnak az ítéletét a Campus Oil-ügyben. Ebben az esetben az ír kormánynak az írországi olajfinomító ellenséges felvásárlása ellen tett védőintézkedéseit a bíróság jogszerűnek tartotta, ugyanis kimondta, hogy stratégiai jelentőségű cégről van szó.

Az Európai Bizottság folytathat le vizsgálatot annak kapcsán, hogy egy adott jogszabály ellentétes-e az uniós joggal - mondta Valki László. Hozzátette: ezt követően a testület, vagy bármelyik tagállam nyújthat be keresetet az Európai Bírósághoz. Egy cég annyit tehet, hogy a nemzeti bírósághoz fordul, és ez továbbíthatja az ügyet az Európai Bírósághoz - közölte a nemzetközi jogász.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást