Ferencz I. Szabolcs: "A CEZ nem törekszik a MOL feletti kontrollra"

Infostart
2007. augusztus 31. 13:47
Egy külföldi, cseh állami tulajdonban lévő társasággal készül stratégiai együttműködésre a MOL. Alig egy hónappal azt követően, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálta megakadályozni, hogy az osztrák állami tulajdonban lévő OMV felvásárolja a magyar olajipari társaság részvényeit. Miért jobb a CEZ, mint az OMV? Erre a kérdésre válaszolt az InfoRádióban a MOL kommunikációs igazgatója.

A Cseh Energetikai Művekkel való együttműködéssel kapcsolatban nem merülnek fel versenyjogi aggályok - kezdte válaszát Ferencz I. Szabolcs. Hozzátette: a CEZ nem törekszik a MOL feletti kontrollra.
Hozzátette: a magyar társaságnak semmilyen problémája nem volt az OMV 10 százalékos részesedésével a vállalatban, amíg a részesedés valóban csak 10 százalékos volt.

Az osztrák cég részvényfelvásárlása azonban egyoldalú törekvés volt, míg a CEZ részvényvásárlása a két társaság egyetértésével történik.

Ferencz I. Szabolcs emlékeztetett arra, hogy a MOL az OMV-nek is felajánlotta az együttműködést a gázipari területen, az osztrák vállalatnak azonban ez nem volt elegendő.

A cseh vállalattal való megállapodásban szó van két erőmű közös létesítéséről is, amelyek a MOL finomítóinak melléktermékét hasznosítanák.

Ennek kapcsán a kommunikációs igazgató annyit mondott: egyelőre a százhalombattai és a pozsonyi finomítók áramellátásának biztosítására hoznák létre az erőműveket, a későbbiekben azonban az együttműködés ezen része is bővülhet.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást