Eladta az FHB többségi tulajdonát az ÁPV

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 30. 18:18
Eladta az FHB Jelzálogbank NyRt. többségi tulajdonát az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt.

A tájékoztatás szerint összesen 33 millió 10 darab törzsrészvényt értékesítettek nemzetközi és magyar intézményi befektetőknek darabonként 2025 forintért, vagyis összesen csaknem 67 milliárd forintért.

A most eladott pakett az FHB jegyzett tőkéjének 50 százalék+1 szavazati hányadát jelenti, a tranzakció eredményeként az ÁPV Zrt. tulajdonosi részesedése 54,1 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

Az FHB, azaz a Földhitel és Jelzálogbank 1998-ban kezdte meg muködését. A bank a hiteleit csak ingatlanra bejegyzett jelzálog-fedezet vagy állami garancia mellett nyújtja.

A kormány először 2003-ban döntött az FHB részvények csaknem felének tőzsdei úton történő értékesítéséről. 2003 novemberében vezették be a papírt a budapesti értéktőzsdére, 4.300 forintos nyitó árfolyamon.

A mostani tranzakció privatizációs technikája nem volt különösebben új, korábban a MOL 10 százalékos részvénycsomagját hasonló módon értékesítettek, azonban az még soha nem fordult elő, hogy egy állami cég többségi csomagját adták volna el ilyen formában.

Elemzők szerint a 2.025 forintos részvényenkénti ár magasnak tekinthető, ebben szerepet játszott, hogy a piac az elmúlt 1-2 évben már a privatizáció bejelentésére várt.

Az érdeklődők között felmerülhet, a Citybank, a CIB Bank, illetve a már most 9,85 százalékos befolyással bíró osztrák VCP-csoport, illetve a 9,91 százalékos befolyással bíró Allianz-csoport.

Ez utóbbi már most is megkerülhetetlen tulajdonos a bankban, ugyanis az Allianz birtokában van a B sorozatú elsobbségi részvények 66 százaléka, ami azt jelenti, hogy vétójoga van a társaságot érintő stratégiai kérdésekben.

Az ÁPV pénteken tart sajtótájékoztatót a tranzakcióról és annak részleteiről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást