Jár az adómentes iskolakezdési támogatás - de csak feltételekkel

Infostart
2007. augusztus 29. 15:19
Adómentesen adható a munkavállalónak iskolakezdési támogatás. Az összeg 20 ezer forint lehet gyermekenként, de vannak jogszabályi kikötések, ki és hogyan kaphatja.

Adómentes természetbeni juttatás az iskolakezdési támogatás, amelyet a munkáltató adhat a munkavállalóinak. Alapfeltétel, hogy a gyermek iskoláskorú legyen, általános, vagy középfokú tanintézmény tanulója, aki után családi pótlék jár.

Vadász Iván adószakértő az InfoRádióban azt mondta: erről a juttatásról fontos tudni, hogy csak munkáltató adhatja a dolgozójának.

"Nem lehet a személyesen közreműködő tagnak, bt-ben, kft-ben, csak akkor nyújtható a tulajdonosoknak, ha ők maguk munkaviszonyban állnak a céggel" - mondta a szakember.

A juttatás összege 20 ezer forint, de - hívta fel a figyelmet az adószakértő - nem lehet forintban kifizetni.

A munkaadó vagy beszerzi a taneszközöket és átadja az alkalmazottjának, vagy olyan utalványt ad, amely csak taneszközre váltható, vagy - és ezt választják többen - a dolgozó veszi meg a szükséges eszközöket, számlát kér a munkáltató nevére, címére, és ennek a számlának az összegét téríti meg a munkáltató.

Ez a támogatás nem adható bármikor, a jogszabály szerint a tanév kezdete előtt 60 nappal, és utána 60 napig lehet adni, azaz júliustól október végéig.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást