Szeptembertől könnyebb a cégalapítás

Infostart
2007. augusztus 28. 11:06
Szeptember 1-jétől könnyebb dolguk lesz a cégeknek a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról, a végelszámolásról szóló új jogszabály hatálybalépése miatt.

Már a kezdet is könnyebb szeptember 1-jétől, legalábbis hivatalosan. A cégnév bejegyzése elektronikusan is kérhető, és a korábbi 3 napos határidő 1 napra módosul, ezalatt köteles a cégbíróság megnézni, hogy a kért cégnév szerepel-e már a cégnyilvántartásban, és ha nem szerepel, akkor 60 napra lefoglalni a kérelmezőnek. A társaságot pedig ezalatt az idő alatt kell bejegyeztetni.

Jöhetnek az idegen szavak

Szeptember 1-jétől a cég elnevezések is szabadabbak lesznek. A jövőben már nem kizárólag magyar szó kell,hogy legyen a vezérszó, hanem megengedett az idegen nyelvű kifejezés, a rövidítés és a mozaikszó használata. Igaz, hogy ezt eddig is elfogadták a cégbíróságok.

Az új egyszerűsített eljárásban a cég alapítása egy egységes szerződésminta kitöltésével elektronikusan is beküldhető, ami szintén gyorsítja az eljárást.

Különválhat szeptembertől a cég székhelye és az ügyintézés helye, de ezt a hivatalos cégjegyzékben szerepeltetni kell.

Könnyebbség továbbá az is, hogy míg korábban a cégbejegyzéshez szükséges aláírási címpéldányt közjegyző hitelesítette nem kevés pénzért, addig az új szabályok szerint már ügyvéd is ellenjegyezheti az aláírás-mintát, de csak akkor ha ő készítette a létesítő okiratot, vagy annak módosítását, és az aláírás-minta a cégbejegyzési kérelem melléklete.

Szeptember 1-től már az elektronikus aláírás is hiteles cégszerű aláírásnak minősül.

Kevesebb törzstőke kell a cégalapításhoz

Az egyik legfontosabb változás azonban az, hogy csökkentették a különböző cégformák törzstőkéjének kötelező mértékét. Korlátolt felelősségű társaságot már akár 500 ezer forint törzstőkével is lehet alapítani, zártkörűen működő részvénytársaságot pedig 5 millió forinttal.

A nyilvánosan működő részvénytársaságnál megtartották a 20 millió forintos törzstőke előírását.

Januártól újabb változások várhatók

Az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium tervezete szerint januártól ingyenesen leérhetők lesznek az interneten a cégadatok, illetve azok egy része. A jogszabálytervezet szerint havi 15 lekérdezés lesz ingyenes, e fölött rendszerhasználati díjat kell fizetni. Az, hogy pontosan mely adatok megismerése lesz ingyenes, még ezután döntik el, feltehetően megismerhetőek lesznek az alap cégadatok, illetve az éves mérleg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást