Az idei privatizációs bevétel 220 millió forint

Infostart
2007. augusztus 28. 12:21
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. négy tranzakciót bonyolított le az év első felében, amelynek eredményeként 220 millió forint privatizációs bevételt ért el - derül ki a szervezet által közzétett adatokból. Az ÁPV kezelésében lévő vagyon értéke június végén több mint 772 milliárd forint volt.

Az első fél évben 220 millió forint privatizációs bevétele volt az ÁPV ZRt.-nek. Ennek döntő része, 200 millió forint, a Malév eladásából származott. A 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű magyar nemzeti légitársaság közel 100 százaléknyi részvénycsomagját a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó, Magyarországon bejegyzett Airbridge Zrt. vette meg, átvállalva a légitársaság több mint 30 milliárd forintnyi hitelét is.

Az nem derül ki, hogy az első félévben melyik volt az a három további tranzakció, amelyet lezárt a vagyonkezelő. A félév végén az ÁPV ZRt. kezelésében lévő 120 vállalatból 84 privatizálható állami vállalat volt, amiből 22 társaság 100 százalékban, és kettő többségi arányban tartós állami tulajdonban maradó cég.

Június végén a tizenkét, kisebb hányadban tartós állami tulajdonban maradó cégből ötnél csak egy-egy darab aranyrészvény volt a privatizációs szervezetnél. Az ÁPV kezelésében lévő vagyon könyv szerinti értéke június végén több mint 772 milliárd forint volt.

A privatizációs szervezet bevétele - pénzforgalmi személetben, bruttó elszámolásban - az év első felében elérte a 10 milliárd forintot, amiből 9.228 millió forint a kapott osztalék volt. Az összes kiadás ugyanakkor meghaladta a bevételeket, csaknem 19 milliárd forintot tett ki, és ebből a 9.228 millió forint osztalékbevételt a költségvetésbe fizette be az ÁPV.

Az állam tulajdonosi felelőssége kapcsán a privatizációs szervezet további 5,384 milliárd forintot környezetvédelmi feladatokra fordított. Ilyen volt például, a volt szovjet ingatlanok környezetvédelmi kárelhárítása, amelynek költsége az első félévben elérte a 148 millió forintot.

Az év eleji 82 milliárd forint privatizációs tartalékból a félév során 1.577 millió forintot használt fel az ÁPV. Ebből a legnagyobb tételt, 1,4 milliárd forintot a kárpótlási jegyek életjáradékra váltásával kapcsolatos kifizetések jelentették.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást