Változatlan maradt a jegybanki alapkamat

Infostart
2007. augusztus 27. 15:14
A Monetáris Tanács változatlanul 7,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén változatlanul, 7,75 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A testület legutóbb június 25-i ülésén csökkentette a jegybanki alapkamatot 8 százalékról 7,75 százalékra.

A jegybank elnöke szerint döntő részben nemzetközi pénzpiaci hatások indokolták az alapkamat 7,75 százalékon tartását.

Simor András elmondta: "ha Magyarország gazdasága zárt gazdaság lenne, akkor akár a csökkentés mellett is dönthetett volna a tanács, a külső tényezők azonban óvatosságra intették a tagokat, a tartás melletti javaslat hatott döntően".

Közlése szerint a belső folyamatok alapján a tanács ülésén 25 bázispontos csökkentésre is hangzott el javaslat.

Simor András hozzátette: a nemzetközi pénzpiaci tényezők közül a kockázati felárak emelkedése érinti negatívan Magyarországot és ez a kamat tartására sarkallta a tanács tagjainak többségét.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kiemelte azonban, hogy sem az amerikai másodlagos jelzálogpiacon tapasztalt jelenségek, sem a világban felmerült likviditási gondok nem hatottak eddig Magyarországra.

Éves szinten 7,6 százalékos inflációt vár a jegybank

Az MNB azt is közölte, hogy 2007-ben éves átlagban 7,6 százalékos inflációt vár, szemben a májusban jósolt 7,3 százalékkal.

A jegybank 2008-ra 4,5 százalékos átlagos éves drágulást valószínűsít, míg korábban 3,6 százalékot prognosztizált - derül ki a hétfőn közzétett inflációs jelentésből.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást