Az Európai Központi Bank elnöke: az amerikai siker kulcsa az információtechnológia

Infostart
2007. augusztus 27. 19:01
Az euróövezetben csak nagyjából fele olyan gyorsan javul a termelékenység, mint az Egyesült Államokban, mondta az Európai Közgazdasági Társaság budapesti konferenciáján Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke.

Az Európai Központi Bank elnöke egyórás előadásban vázolta véleményét az Atlanti-óceán két partja közötti gazdasági teljesítmény közötti különbségről. Jean-Claude Trichet előadására az európai és amerikai tudományos közgazdász-elit számos kiválósága volt kíváncsi, mint például Kornai János, a Harvard egyetem professzora.

Jean-Claude Trichet előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy 1960-tól 1995-ig a jelenlegi euróövezet termelékenysége átlagban kétszer olyan gyorsan tudott nőni, mint az Egyesült Államokban. Az arányok akkor is változatlanok maradtak, amikor a hetvenes évek közepén az első kőolajválság felére csökkentette a javulás ütemét az óceán mindkét partján.

1995-től azonban megfordult a helyzet és Amerika őrizte előnyét jó egy évtizeden át. Jean-Claude Trichet szerint a szóba jöhető három tényező közül az amerikai siker kulcsa az információtechnológia hatékonyabb felhasználása.

"Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az információtechnológiába fektetett tőke - beleértve a számítógépeket, a szoftvert és a kommunikációs berendezéseket is - a kilencvenes évek második felében az Egyesült Államokban bekövetkezett termelékenység-növekedés közel ötven százalékát adta" - mondta az Európai Központi Bank elnöke.

Jean-Claude Trichet szerint Európában négy olyan ország van, amely most is lépést tud tartani a javuló amerikai termelékenységgel: Dánia, Svédország, Finnország és Németország.

Az előadás után többen is arra kérték az Európai Központi Bank elnökét, hogy mondjon véleményt az amerikai jelzálogpiac összeomlása után pénzügyi helyzetről, ám Jean-Claude Trichet - aki nagyon is tisztában szavai súlyával - csak megismételte a bank augusztus 2-án kiadott közleményét, majd hozzátette: helyzetet legközelebb szeptember hatodikán értékelik az EKB tanácsának soron következő ülésén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást