Pár év és csirkeürülék hajthatja az autókat

Infostart
2007. augusztus 23. 14:29
Egyelőre az eljárás kísérleti stádiumban van, de ha ipari méretekben is sikeres, lehet hogy néhány éven belül a csirkeürülékből is üzemanyag lesz.

Az eljárást az Amerikai Vegyészeti Társaság csütörtökön véget ért éves közgyűlésén mutatta be a virginiai politechnikai intézet egyik professzora, Foster Agblevor.

A több nagy szárnyasfarmon is kipróbált ejárás lényege, hogy egy kisebb kőolajlepárlóhoz hasonló berendezésben több száz fokra hevítik az alommal kevert szárnyasürüléket, és a kicsapódó anyag legalább egy harmada - de ha az alom keményfa-forgács, akár két harmada is - biodízelként használható olajok keveréke lesz.

A hevítés során annyi metángáz is keletkezik, hogy a folyamat maga a bendítást követően önfenntartó. A visszamaradt szerves szárazanyag pedig kitűnő trágya, mondta a professzor.

Az eljárás mellesleg arra is kiváló, hogy a gyakran fertőző hulladéktól így biztonságosan szabaduljanak meg.

A professzor és csapata most azon dolgozik, hogy sorozatgyártásra alkalmas, vizsonylag kisméretű lepárlót építsen, amely szerinte minden nagyobb farmon alkalmazható lenne.

Számításai szerint az Egyesült Államok szárnyasfarmjain évente öt és fél millió tonna hulladék keletkezik, ami vegyesen ürülék, toll, alom és kiszóródott tápszer.

A legrosszabb kísérleti eredményt véve is ebből évente egy millió nyolcszázezer tonna csirkedízelt lehetne kinyerni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást